Maailma naiste aasta auto 2024 on täiselektriline 7-kohaline luksusmaastur KIA EV9. 75 naisautoajakirjanikku viie kontinendi 52st riigist on oma valiku teinud ja tiitlivõitja avalikustamine toimus  rahvusvahelisel naistepäeval, 8. märtsil, kell 00:00 Uus-Meremaa vööndiaja järgi.

KIA EV9, mis tänavu viib koju maailma naiste aasta auto tiitli, pälvis ajakirjanikelt vaid kiidusõnu. WWCOTY on alates 2009. aastast oma lemmikuid valinud, ning aastatega on Uus-Meremaalt alguse saanud initsiatiiv, tuua autotööstusse kuuldavamalt naiste häält, laienenud üle planeedi. 75 hindajat on paras hulk nais-ajakirjanikke, kelle igapäevatööks on autodega seonduv.

Enne hääle andmist testisid 52 riigist pärit 75 autoajakirjanikku paljusid automudeleid, hinnates põhjalikult kõiki aspekte. 63 kandidaadi hulgast väljusid iga kategooria parimad autod esimeses hääletusvoorus. Oma kategooriate võitjad olid järgmised: Volvo EX30 (pereauto), BMW Series 5 (suur auto), Kia EV9 (maastur), Volkswagen Amarok (4x4 ja pikap) ja Aston Martin DB12 (eksklusiivne auto).

Järgmises hääletusvoorus valiti kuue finalisti vahel välja 2024 aasta maailma parim auto.

"Tänavused valimised olid eriti keerulised kõigi kandidaatide suurepärase taseme tõttu," ütleb WWCOTY tegevpresident Marta Garcia. Igal finalistil oli tiitli võitmiseks piisavalt eeliseid. Kia EV9 on võitnud oma rivaale, sest see on sõiduk, mis suudab rahuldada tarbijate vajadusi kõikjal." Pärast hoolikat analüüsi ja põhjalikku uurimist soosib otsus ülekaalukalt Kia EV9-t kui juhtivat valikut elektriliste maasturite vallas. Muljetavaldava seitsmekohalise mahutavusega on see esimene omataoline selles segmendis. Vaatamata märkimisväärsele 5-meetrisele pikkusele paistab sõiduk silma aerodünaamika poolest, mis aitab kaasa selle erakordsele jõudlusele. Märkimisväärne on see, et Kia EV9 esitleb tipptasemel disaini, mis sisaldab täiustatud tehnoloogiat ja pakub nii kahesuunalist laadimist kui ka ülikiire laadimise võimalusi.

Kohtunike kommentaarid Kia EV9 kohta:

Loe pikemat arvustust Eesti esindaja Ylle Rajasaare sulest ACCELERISTA portaalist

Tanya Gazdik, USA:

KIA EV9 toob muutuse elektriautode turul. See on sõiduk, millele vaatame tagasi ja ütleme, et „see oli siis, kui elektrisõidukid muutusid tõeliselt taskukohaseks, kasutajasõbralikuks ning ihaldusväärseks kõikidele tarbijatele.” Ükski teine sõiduk ei ole võtnud samu riske ning nihutanud disaini ja tehnilisi piire sinna, kuhu see auto.

Sara Soria, Hispaania:

KIA on tootnud võimsa elektriajamiga linnamaasturi, mis paistab silma oma suurepärase aerodünaamika, uuendusliku disaini ja tehnoloogia poolest, sel on kuni kolmanda taseme sõiduautonoomia. Kuna see pakub kahesuunalist laadimist ja ülikiiret 800V kiirlaadimist, on see kasutajasõbralik.

Jil McIntosh, Kanada:

Elektrifitseerimise laialdane aktsepteerimine sõltub elektrisõidukite olemasolust enamikus segmentides. KIA EV9 pakub peresõbralikku interjööri ja sõidukogemust, mis on sarnane bensiinimootoriga autole, kuid mis on heitevaba. See peaks enda poole võitma ostjaid, kes seni on elektriautosid võõristanud. Nüüd on olemas auto, mis sõidab nagu iga teine, ning see mõjutab ostuotsust.

Isadora Carvalho, Brasiilia:

Kia EV9-l on turu kõige arenenumad lahendused, nagu LED-valgustusega esivõre ja interjöör, mis võib tänu 180 kraadi pööratavatele istmetele muutuda elutoaks. Siseruum mahutab kuni seitse sõitjat ja võimsaim kahe elektrimootoriga versioon on muljetavaldava jõudlusega kuni 283 kW/384 hj.

Rowan Peperkamp, Holland:

Auto on usaldusväärselt etteaimatav, teeb alati täpselt seda, mida talt palud. Mõnikord unustan isegi selja taga olevad lisaistmeread ja arvan, et Kia väärib selle eest tunnustust. EV9 on sõiduk mitte ainult kasvavatele perele, vaid ka energiatõhususe tagamiseks.

Liz Swanton, Austraalia:

EV9 tekitas minus põnevust mitmeotstarbeliste elektrisõidukite tulevikuvõimaluste üle. Oli raske uskuda, et see suur, mugav ja mitmekülgne sõiduk ei vaja paaki bensiini ega diislit.