Accelerista 25. juuli 2023

Samal ajal kui Palangas kogunes traditsioonilisele kestvussõidule „Kuldne 1006 km” sadu võimsaid sisepõlemismootoritega autosid, kogus vaikselt ja kannatlikult Leedu äärealadel kilomeetreid veidi teistsugune ekipaaž.

Kuigi võistlusärevust otseselt polnud, ei jäänud adrenaliinist puudu ka Vitoldas Miliusel ja Dainis Jakasel – Leedu automaailmas tuntud mehed võtsid eesmärgiks Kia e-Niro elektriautoga teha Leedule ring peale, sõites kattega teedel ja tehes seda nii kiiresti kui võimalik.

Pärast ligi kakskümmend neli tundi kestnud rännakut said entusiastid kergemalt hingata – uus Leedu rekord oli taskus. Rekordiomanikel õnnestus läbida 1176 km pikkune teekond ümber riigi 20 tunni, 28 minuti ja 22 sekundiga.

Hetkel ootab meeskond rekordile veel ametlikku kinnitust vastavalt agentuurilt, kuid oma tulemuses mehed ei kahtle. Täpselt kolm aastat tagasi jaanipäeval sõitsid Milius ja Jakas esimestena ringi ümber Leedu, kasutades selleks eelmise põlvkonna elektriautot Kia e-Niro. Siis läbisid nad distantsi 21 tunni, 58 minuti ja 41 sekundiga. Toona laadisid rekordimehed auto akut neljal korral. Nüüd parandasid nad enda püstitatud rekordit veelgi.

„Tahtsime teha kõike täpselt nii nagu kolm aastat tagasi. Muutunud on ainult auto, sest sõitsime nüüd uuema mudeliga, samuti on muutunud taristu olukord. Aga eesmärk oli selge – oma rekordit parandada,” rõhutas Milius.

Tõde selgub praktikas

Reede hommikul startinud mehed sõitsid peatusi tegemata, tehes pause vaid elektriauto laadimiseks. Nende marsruut algas taas Palangast, teel läbiti Klaipėda, Šilute, Jurbarkas, Šakiai, Kybartai, Druskininkai, Varėna, Šalčininkiai, Vilnius, Nemenčinė, Pabradė, Švenčionys, Ignalina, Visaginas, Zarasai, Rokiškis, Biržai, Pasvalys, Žeimelis, Joniškis, Žagarė, Pašakarniai, Mažeikiai, Skuodas ja Lenkimai, kuni jõuti Vilniusesse.

Ajakirja Auto Bild Lietuva väljaandja Vitoldas Miliuse sõnul sündis idee taas elektriautoga Leedule ring peale teha ning rekord sihikule võtta pärast seda, kui otsustati uurida, kuidas kõige kiiremini arenev transpordiliik on viimaste aastate jooksul muutunud. Ajakirjanik märkis, et mitte ainult elektriautod, vaid ka neile mõeldud teenused ja äpid arenevad kiiresti.

„Seega tahtsime ise teel olles näha, kas elektriautojuhtide elu on Leedus tõesti muutunud lihtsamaks, sest üldiselt on kolme aasta jooksul toimunud palju. Kas need muutused ka meie marsruudil täpselt kajastusid, jääb siiski otsese vastuseta, kuid tuleb mõista, et rekordi püstitamises peitub alati oma mängu ilu,” muigas Milius.

LOE EDASI ACCELERISTAST >>>>>